OBÓZ ODBĘDZIE SIĘ NA MAZURACH W MIEJSCOWOŚCI ŻABINKI k. GIŻYCKA NAD j. GOLDAPIWO W TERMINIE 22.06.2008 - 05.07.2008.
ZAPEWNIAMY: DOJAZD, ZAKWATEROWANIE, WYŻYWIENIE (CALODZIENNE + OGNISKA ITP.), OPIEKĘ WYCHOWAWCÓW I RATOWNIKÓW, SZKOLENIE I PRZEDE WSZYSTKIM NIEZAPOMNIANE WSPOMNIENIA.
PRZED WYJAZDEM ODBĘDZIE SIĘ SPOTKANIE ORGANIZACYJNE I EGZAMIN WSTĘPNY.
WSZYSTKIE DODATKOWE INFORMACJE ORAZ ZAPISY UDZIELA INSTRUKTOR WOPR DOMINIK KUCHOWICZ tel. 0 502 620 572, e-mail: dominik.kuchowicz@wp.pl.
Kandydat na SRW powinien sam się przygotować do TAMY bo instruktorzy wykładowcy WOPR czekają na śmiałków ktorzy nie boją się nawet diabła (666) Pozdrawiam
Dodatkowo:
Starszy sternik motorowodny
Instruktor Dyscypliny sportu pływanie
Instruktor Pierwszej Pomocy
Licencjonowany Ratownik Medyczny
Kierownik Obozów i Kolonii
Prawdopodobnie masz racje, jeżeli chodzi o przygotowanie na SRW.
Uważam jednak, że stworzenie możliwości powtórzenia i przypomnienia sobie wiadomości, a także umiejętności jest jak najbardziej potrzebne.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam, chociażby po to, aby IW WOPR utrudnić zadanie w Tamie.
Kandydat na SRW powinien sam się przygotować do TAMY
Każdy instruktor kończący kurs w Tamie oraz SRW po kursie jest kopalnią wiedzy o tym czego się można spodziewać na kursach. Stosuje się tam specyficzną formę szkolenia. Warto być przygotowanym na wszystko dużo przed kursem, bo na miejscu nie zostaje wiele czasu na naukę. Czasami panujące podczas kursu warunki atmosferyczne oraz stres mocno komplikują etapy zaliczeniowe. Znając formy zaliczeń i wymagania można je na spokojnie przećwiczyć na długo przed kursem. Myślę że każde zajęcia przygotowujące są dobre. Sam to już dwa razy sprawdziłem i to naprawdę działa.
_________________ I’ve seen things you people wouldn’t believe. All those moments will be lost in time like tears in rain...
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 11:14 pm
Bezpiecznawoda napisał/a:
Kandydat na SRW powinien sam się przygotować do TAMY bo instruktorzy wykładowcy WOPR czekają na śmiałków którzy nie boją się nawet diabła (666) Pozdrawiam
Instruktor-wykładowca który prowadził moje kursy Młodszego ratownika jak i Ratownika wopr ma. Nr. 666 Fajnie pieczątka wygląda w legitymacji
Hmm w moim byłym temacie napisano mi że nie można robić całego kursu na obozie (w tym przypadku Tamie bo jestem z Białegostoku) tylko można na takich obozach robić zaliczenia
posłuchaj kurs na MR jak i RW moze sie odbywac w systemie stacjonarnym (obóz nad jeziorem) badż dochodzacym (na basenie). Tak wiec jezeli organizator robi taki kurs w systemie stacjonarnym to cały kurs łącznie z zaliczeniami odbywa sie na obozie. z racji tego ze Tama jest centralnym osrodkiem szkoleniowym w takich terminach odbywaja sie centralne szkolenia 29.06-30.07 natomiast w sierpniu obdywa sie obóz sportów wodnych i rekreacji dla mlodziezy organizowany przez bialostockiwopr. Tak wiec nasza jednostka terenowa nie przewiduje kursów stacjonarnych w tamie odbywaja się w niej jedynie zaliczenia koncowe kursów dochodzacych (które byly organizowane w pazdzierniku i lutym) mniejwiecej w połowie czerewca czyli przed kursami centralnymi. Teraz juz rozumiesz??
Bazyl222 Wypowie się, choć w ostateczności Bazyl222
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 2:41 pm Organizacja kursu na MR i R.
Kurs na MR i R w/g instrukcji szkolenia WOPR z 2000 r. mozna organizować zarówno na basenie jak i na wodach otwartych, natomiast egzamin końcowy musi odbyć się na wodach otwartych w jednym czasie i miejscu.
Pozdrawiam.
Kurs ratowniczy na stopień młodszego ratownika WOPR oraz Ratownika WOPR w większości godzin zajęć praktycznych powinien być przeprowadzony na wodach otwartych. Wielu zajęć nie da się przeprowadzić na basenie (łódka,skoki z motorówki, rzuty, nurkowanie, kołowrót i wiele wiele innych). Przyszły ratownik ma odbyć przeszkolenie w warunkach zbliżonych do warunków w jakich przyjdzie mu pracować. Instruktorzy ( i niektóre wopry) decudują się na "kursy basenowe" w cieplarnianych warunkach w celu podreperowania budżetu. Praktyki takie uważam za niedopuszczalne i szkodliwe dla wizerunku WOPR
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 5:53 pm Re: Organizacja kursu na MR i R.
Jarek R. napisał/a:
Dominik 929 napisał/a:
Kurs na MR i R w/g instrukcji szkolenia WOPR z 2000 r.
Kolega Instruktor 929 chyba trochę zagubił się w czasie. Instrukcja szkoleniowa WOPR z 2000 r. straciła moc obowiązującą w roku 2005.
Czyżby kolejny instruktor na Forum, który ma na temat ratownictwa wiedzę ODMIENNĄ. I to kolejny z Warszawy. Jakaś enklawa czy co? Jest nadzieja, że chociaż szkoli według aktualnego programu
Witam.
Mogę zapewnić p. Jarka R., że moja wiedza jest aktualna oraz zgodna z obowiązującymi standardami. Dziękuję za zainteeresowanie i wyrażam uznanie osobie, tak zaangażowanej w sprawy ratownictwa wodnego.
Pozdrawiam.
Witam.
Ja naprawdę wysoko cenię osoby zaangażowane w sprawy ratownictwa wodnego, a do takich Pana zaliczam, natomiast jezeli chodzi o ton mojej wypowiedzi to byl on po prostu szczery.
Wracając do obu instrukcji szkoleniowych (starej i nowej) to jeżeli tylko nadaży się ku temu okazja to chętnie z panem o tym porozmawiam i wymienię poglądy.
Pozdrawiam.