Wysłany: Czw Sty 24, 2008 12:04 am Re: Kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy- jak wyglada?
Więc tak byłem na kursie Kwalifikowanej pierwszej pomocy, jednak ten na którym ja byłem organizowany był przez Państwową straż pożarną. Jednak wymagania dotyczące kursu i jego organizacji są wszędzie takie same.
pingod napisał/a:
Czy ktos ma doswiadczenia i moze porownac zakres i przeprowadzenie tego kursu ze szkoleniami BLS/AED Polskiej Rady Resuscytacji ???
Sądzę że nie bardzo jest co porównywać. Bo to całkiem inne kursy.
Kurs KPP prowadzi bardziej zaawansowana kadra. Masz zajęcia z Lekarzem, ratownikiem medycznym(bądź pielęgniarką), z psychologiem, oraz strażakiem (ratownictwo techniczne i chemiczne) i są na nim przerabiana duż obszerniejsza pierwsza pomoc niz podstawy które możesz poznać na kursie BLS/AED.
Kurs trwa około 70 h. Skierowany jest główne do jednostek współpracujących z systemem Ratownictwa Medycznego (WOPR, GOPR, TOPR, PSP)
Napisze może to co pamiętam że na kursie było:
Tlenoterapia, zakładanie rurek ustno-gardłowych guedela, stabilizacja kończyn za pomocą szyn kramera, na kursie przerabiane jest bardziej obszerne postępowanie z urazami mechanicznym oraz elementy "BTLS", ratownictwo chemiczne, posługiwanie się AED, ssakiem, ewakuacja poszkodowanego ze strefy zagorzenia posługiwanie się Deską Ortopedyczna, mierzenie Tętna, ciśnienia oraz postępowanie w zdarzeniach masowych i segregacja.
Na kursie przerabia sie także wykorzystane tych technik w postępowaniu z niemowlakami i małymi dziećmi.
Wiadomo Kurs ten "Ratownika Medycznego" z Ciebie nie zrobi, materiału jest dośc sporo a 70 godzin to wcale nie tak dużo jednak na pewno kurs nauczy cię wielu rzeczy które każdy ratownik umieć powinien.
Więcej bardziej konkretnych informacji można znaleźć tutaj: