a czy do uzyskania stopnia SRW nie potrzeba przepracować nad morzem 100 godzin. ( albo 200, nie pamiętam )
WYMAGANIA FORMALNE
1. Posiadanie przez co najmniej 36 miesięcy uprawnień ratownika WOPR.
2. Staż godzinowy co najmniej 300 h pracy, w tym co najmniej 200 h na wodach otwartych.
3. Karta kandydata na kurs na stopień starszego ratownika WOPR, wystawiona przez jednostkę WOPR wg wzoru zamieszczonego na stronie internetowej ZG WOPR.
4. Pozytywna opinia Prezesa jednostki wojewódzkiej WOPR zamieszczona na karcie kandydata o działalności w WOPR.
5. Ważna legitymacja członka WOPR z poświadczeniem lekarskim o zdolności do pracy w charakterze ratownika na dany rok kalendarzowy.
6. Przedstawienie Komisji Egzaminacyjnej kursu na stopień starszego ratownika WOPR
2 uprawnień przydatnych w ratownictwie wodnym (wyłącznie oryginały):
a)motorowodne
b)żeglarskie
c)nurkowania swobodnego (bez płetwonurka młodzieżowego)
d)trenera lub instruktora pływania
e)lekarza medycyny,
f)pielęgniarki,
g)ratownika medycznego,
h)przewodnika turystyki kajakowej,
i)instruktora innych dyscyplin wodnych określonych przez Prezydium ZG WOPR.
7. Pozytywny wynik sprawdzianu teoretycznego.
8. Pozytywny wynik zaliczenia testu sprawnościowego na wodach otwartych.
Staz morski (nie na koloni itp) wymagany jest do uzyskania stopnia Instruktora WOPR. Pozdrawiam
_________________ Sprzedam NOWY WOREK NIVEA WOPR
Sprzedam NOWE SPODENKI NIVEA WOPR rozmiar L
Witam! Jestem RW ze stażem nad jeziorem i na basenie, a kurs na RW robiłem nad morzem w Sopocie. - Czy w tym wypadku konieczna jest dodatkowa praktyka?
_________________ 2006 MR | 2006 płetwonurek CMAS/P1 | 2007 RW | 2008 NPLQ | 2008 AED | 2008 Chubb's Fire Warden Certificate | 2008 First Aid at Work
Tak, również w tym przypadku jest Ci potrzebna praktyka, ponieważ nie doświadczyles charakterystyki pracy w zespole na kąpielisku nadmorskim. Sposobu zabezpieczania plazy w warunkach o podwyższonym ryzyku itp.. Zapraszam więc na praktykę, pozdrawiam.
Sposobu zabezpieczania plazy w warunkach o podwyższonym ryzyku itp..
niesadzilem ze praca na plazy w rewalu moze byc tak ryzykowna itp
mam nadzieje ze jak odczujecie deficyt ratownikow jak na innych kapieliskach to zmadrzejecie...
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
Kolego, jeśli Cie nie interesuje praca w rewalu to po co sie wypowiadasz, nie znasz sie na temacie i nie wiesz o co mi chodzi to sie po prostu nie wypowiadaj. Nie wiem w jakim jestes wieku, ale czas w ktorym głupie docinki sprawiały frajde mamy juz dawno za sobą , wiec jesli nie jestes zainteresowany to sobie daruj..
Kolego, jeśli Cie nie interesuje praca w rewalu to po co sie wypowiadasz, nie znasz sie na temacie i nie wiesz o co mi chodzi to sie po prostu nie wypowiadaj.
chodzi wlasnie o to ze troche spedzilem czasu na plazy i nie rozumiem idei wykorzystywania ratownikow za darmo. kazdy z nas placi za kursy i uwazam ze nalezy mu sie za to wynagrodzenie jesli jest waszym pracownikiem... nie robmy z plazy miejsca dla elitarnych ratownikow. przeszkolenie a wyzysk to dwie rozne sprawy. oferta mnie nie interesuje ale uwazam ze nalezy przestrzec tych mlodych, ktorzy moga pracowac juz od pierwszego dnia za pieniadze...
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!
Tak, pokrywamy koszty podróży. Jest to zawarte w tych 200 zł kieszonkowego (patrz pierwszy post). Wiec starzysci nie pracują u nas za darmo.
W nawiązaniu do poprzedniej rozmowy, plaża plaży nie równa. Plaża w rewalu nie należy do łatwych w zabezpieczeniu, tak jak plaża w Niechorzu, Jastrzębiej Górze, i jeszcze pare mogłbym wymienic. Wystarczy poczytac statystyki. Niestety wiąże sie to z tym ze starzysci muszą się na tym poznac, dlatego dostają tylko 200 zl "kieszonkowgo". Na plaży podczas starzu większosc rzeczy pokazujemy i wykonujemy, dopiero pozniej wymagamy. Więc nie wiem czy mozna tu mowic o wyzysku. Po za tym jeśli żołnierz sie sprawdzi to zostaje pracownikiem etatowym na bardzo dobrych warunkach z równie dobrym wynagrodzeniem (patrz pierwszy post). Dodam, że cieżko jest znaleźć równie atrakcyjną ofertę etatową nad morzem. Jezeli ktos ma ochote porozmawiac z kims kto byl w Rewalu, mogę dać namiary na pare osób, (duża część "młodych" jezdzi z nami od paru sezonow) można ich zapytać o owy wyzysk , pozdrawiam .
PS : Dodam że to nie jest forum dyskusyjne, tylko informacyjne, o pracy. Nie bedę więc podejmował dalszych dyskusji. Pozdrawiam