-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ratownictwo jako służba mundurowa?...
Autor Wiadomość
KcK 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
So Others May Live

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 3:07 pm   

Jak dla mnie jest to kosmiczna bzdura :lol:

Według szacunków jest ok 66 000 ratowników w tym wielu niepełnoletnich, większość jest aktywna zawodowo a mimo to niekiedy brakuje ich na osrodkach wypoczynkowych itd. Na ratowników (często: zakwaterowanie, wyżywienie; poza tym: pensje, sprzet) w całej Polsce ida jakby nie było grube pieniadze bo każdy gestor musi takiemu ratownikowi zapewnic jako takie warunki. I teraz to wszystko ma przejąć państwo?? :shock: A właściciele ośrodków nad jeziorami będą pisali do Ministerstwa Ratownictwa Wodnego o przydzielenie im ratownika na sezon??

Zrealizowanie takiego planu jest niemożliwe a co do samego "planu" mam spore wątpliwosci czy kiedykolwiek powstał czy może sie komus przysniło

P.S.
Ten dowcip o ratownikach WOPR i powodziach sobie zapamietam bo naprawde dobry jest :lol:

anmark 
SR WOPR

Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 10:00 pm   

Werewolf napisał/a:

...... dla ktorego wiekoszsc chce aby WOPR byl sluzba mundurowa.

nie rozpędzaj się, jaka większość???? kto to liczyl???? bierz odpowiedzialność za to co piszesz!!!

Werewolf 
Doświadczony Forumowicz WOPR
MRW

Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 3:01 pm   

Wez na wstrzymanie chlopie, albo bromu na uspokojenie...ja muwie z wlasnego doswiadczenia. Znam bardzo duzo ratownikow i dzieki temu wyrobilem sobie pewne zdanie...moge? oczywiscie ze moge zyje w wolnym kraju i moge przedstawic zdanie ktore sobie wyrobilem...a jak ci ono niepasuje to wez bulwersa zatrzymaj w sobie albo niewchodz na forum...PROSTE :!: :!: :!:

anmark 
SR WOPR

Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 5:38 pm   

Werewolf napisał/a:
Wez na wstrzymanie chlopie, albo bromu na uspokojenie...ja muwie z wlasnego doswiadczenia. Znam bardzo duzo ratownikow i dzieki temu wyrobilem sobie pewne zdanie...moge? oczywiscie ze moge zyje w wolnym kraju i moge przedstawic zdanie ktore sobie wyrobilem...a jak ci ono niepasuje to wez bulwersa zatrzymaj w sobie albo niewchodz na forum...PROSTE :!: :!: :!:

Ależ faktycznie - to proste!!!!! :oops: Tak jak twoje ortografia - na skróty. :D
P.S. Przestraszyłeś mnie, będę się bał wchodzić na forum :cry:

Werewolf 
MRW

Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 6:22 pm   

Cytat:
Tak jak twoje ortografia - na skróty. :D

Polska mowa trudna mowa..radze nauczyc sie najpierw polskiej mowy a zwłaszcza "literków".

anmark 
SR WOPR

Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 7:35 pm   

Werewolf napisał/a:

Polska mowa trudna mowa..radze nauczyc sie najpierw polskiej mowy a zwłaszcza "literków".

Wdzięczność moja jest ogromna za cenną radę.
A wracając do meritum sporu to używanie takich sformulowań jak "wszyscy", "większość", "nikt", "nigdy", "zawsze" itp. jest formą manipulacji słownej nastawionej na wywołanie pożądanej reakcji odbiorców. Mozemy to często zaobserwować u dziennikarzy, szczególnie w TV. W przypadku blisko sześdziesięciotysiecznej organizacji WOPR w Polsce "większość" to ponad trzydzieści tysięcy. Trochę znam ludzi z WOPR ale nie znam ich trzydzieści tysięcy. Jeżeli znasz opinię takiej liczby członków WOPR to chylę czoła przed tobą - jesteś wielki. No chyba, że znasz wyniki badań ankietowych na poruszany przez nas temat wówczas przedstaw je na forum. Pozdrawiam.

DeVu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 6:05 pm   

Koledzy przestańcie ;)

Ja uważam, że taka służba mundurowa jest Nam zupełnie nie potrzebna jak i równierz WPR. Od kataklizmów (np. powodzi) są inne jednostki, ja osobiście się na tym nie znam ale myślę, że jakby takie jednostki potrzebowały od Nas jako WOPRu pomocy, to znaleźli by się ludzie ratownicy-ochotnicy jak i właściwy sprzęt pomocniczy.

mati82 
Starszy Forumowicz WOPR

Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 5:32 pm   

a może potrzebny jest "sztab" - "trzon" - "kręgosłup" lub inny twór który był by na etatach i w jakiś sposób sprobował zapanować na tymi tysiącami ratowników wolontariuszy??

w goprze/toprze chyba wlasnie tak jest, ze trzon jest zawodowy a reszta to wolontariusze, jezeli sie myle co do topr/gopr to niech mnie ktoś poprawi

--
maciej

sztondi 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 11:07 am   

GOPR jest TO inna Bajka niz WOPR hehe tam z samej pierwszej pomocy na kursie jest 10 godzin wykładów i cwiczen ponadto trzeba swietnie jezdzic na nartach i Egzamin szkoda Gadac :roll: :twisted: Jeszcze trzeba znac dwóch ratowników którzy jakby cie polecaja podpisuja sie coś takiego dostaje sie odznake jak w policji :D i zarabiasz pieniadze choc jak mi kolega mówił który chciał zostac GOPROWCEM oni o pieniadzach nie rozmawiaja to MIłosc do gór cos takiego ale pozniej juz napewno o tym mysla choc marne za taka Prace :roll: napisałem wam co wiem hehehe pzdr 8)
2008 - ??? Żeglarz Jachtowy VS Instruktor Pływania ???

gołębiarz
Młodszy Forumowicz
gołębiarz

Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 11:22 am   

Koledzy i koleżanki, przecież my już prawie jesteśmy służbą. Zobaczcie na stronie www.woprowcy.republika.pl w zakładce humor. Mundorowo się tam dzieje.
Tyle naszego, że sobie pogadamy - "góra" zrobi, co zechce.
Pozdrawiam.

omen 
Ratownik WOPR

Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:36 pm   

mógby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą akcją? : http://www.woprowcy.republika.pl/ ?? byłbym bardzo wdzięczny
2003 Sternik Motorowodny
2006 RW

gołębiarz
Młodszy Forumowicz
gołębiarz

Wysłany: Sob Wrz 09, 2006 7:21 pm   

Omen, najlepiej zapytaj tych, którzy tworzą tę stronę - masz tam do nich adres, można napisać.
Z tego co wiem, to poważni ludzie, którzy nie zgadzają się tym co się u nas dzieje. Mam wrażenie, że gdyby zacząć się dokopywać do naszej organizacji, to wyszedłby podobny bałagan jak w PZPN. Kwadratura koła i układy nie do ruszenia.

omen 
Ratownik WOPR

Wysłany: Nie Wrz 10, 2006 10:58 am   

wszędzie gdzie jest duża kasa są z nią problemy :(
2003 Sternik Motorowodny
2006 RW

konnik_tl
Czasem zagląda

Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 10:33 pm   

a ja powiem tak- skoro jak robisz prawklo i płacisz za kurs to dlaczego masz później za nie płacic "haracz" tak jak w WOPRe w postaci składki aby jeździć sdamochode? a w WOPR tak jest i aby pracować jako basenowicz(sam pracuje na basenie) musze go płacić!!wole zdobyuć zawód i mnieć to w d***e

Nikt
Cie
Tak
Nie Poprze
Jak
KOLEDZY
w
WOPRze

omen 
Ratownik WOPR

Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 2:48 pm   

bo jesteś ochotnikiem :) tylko że WOPR na ratownikó ma monopol w polsce wiec nie ma wyjścia :)
2003 Sternik Motorowodny
2006 RW

Odpowiedz do tematu