Wysłany: Sro Mar 12, 2008 6:21 pm Weryfikacja i unifikacja ratowników WOPR
Na stronce Warmińsko - Mazurskiej WOPR pojawił sie ciekawe ogłoszenie Komisji Szkoleniowej województwa warmińsko – mazurskiego w sprawie weryfikacji i unifikacji ratowników WOPR
Weryfikacja ma objąć Ratowników WOPR i Starszych Ratowników WOPR, którzy chcą uzyskać uprawnienia do pracy (zarówno zarobkowej jak i społecznej), – co 3 lata. Dodatkowo weryfikacji będą podlegać Młodsi Ratownicy WOPR (pełnoletni), którzy wracają do Organizacji, po co najmniej 4 letniej przerwie.
Weryfikacja będzie obejmowała:
Test wiedzy
Sprawdzian umiejętności z zakresu:
RKO
Sprawności fizycznej
Technik ratowniczych
Czemu taka weryfikacja ma służyć ( cz chodzi tu tylko o dodatkową kasę dla WOPR) i czy odbywać sie bedzie w całej Polsce czy tylko na terenie tego województwa.
Jeśli temat był juz wczesniej poruszany to sorka za zawracanie głowy.
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 12:34 pm
Ratownicy WOPR z mojej jednostki przechodzą weryfikacje na Stanicy naszego WOPRu, ale z tego co wiem to chyba weryfikacje możesz przejść gdzie chcesz - bo przeciez wszędzie jest taka sama. A ile kosztuje to niestety nie wiem bo mam nadzieje nie będę jej musiał na razie przechodzić
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 1:56 pm
Ja obecnie jestem w trakcie robienia kursu na MR. Nasz instruktor zapowiedział nam, że 1 maja mamy weryfikację.(woj. zachodniopomorskie) Czy mógłby mi ktoś więcej coś przybliżyć na temat tych weryfikacji?
Ja obecnie jestem w trakcie robienia kursu na MR. Nasz instruktor zapowiedział nam, że 1 maja mamy weryfikację.(woj. zachodniopomorskie) Czy mógłby mi ktoś więcej coś przybliżyć na temat tych weryfikacji?
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 5:15 pm
sharky napisał/a:
immortal napisał/a:
weryfikacja obejmuje wszystkie jednostki...
Guzik prawda. W pomorskim WOPR nigdy nie było i nadal nie ma żadnej weryfikacji
...hmm....to że w pomorskim WOPR nigdy nie było weryfikacji to już sprawa pomorskiego WOPR.....ja nie napisałem jak jest, tylko jak powinno być według
UCHWAŁY Nr 5/10/VIII/06 ZARZĄDU GŁÓWNEGO WODNEGO OCHOTNICZEGO POGOTOWIA RATUNKOWEGO z dnia 2 grudnia 2006 r. w sprawie weryfikacji starszych ratowników i ratowników WOPR
...a co do braku weryfikacji w jakiejś jednostce to nie wiem czy jest to powód do dumy . . .
Nie jest to na pewno powód do dumy dla prezesa i zarządu pomorskiego WOPR, gdzie nie tylko sprawa weryfikacji jest olewana. Tu olewa sie nagminnie wiele uchwał ZG. Ale jest to na rękę obecnemu zarządowi i części instruktorów. Można bezkarnie pohandlować papierami z uprawnieniami. I nikt tego nie sprawdzi i nikt tego nie udowodni.
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 6:49 pm
W beskidzkim WOPR weryfikacja obowiązuje juz od jakiegoś czasu i nikt nie robi z tego powodu żadnego halo.
Co roku odbywa sie egzamin z pływania. W tym roku była także Pierwsza Pomoc.
Kto ma zamiar pracować zalicza kto nie chce bądź nie jest w stanie (bo czasówki nie przepłynie) nie zalicza - prosta sprawa.
pomysl weryfikacji wydaje mi sie przeniesiony zywcem z Anglii tyle tylko ze tu jest ona bezplatna lub conajwyzej pracodawca za nia placi... a pytania nie dotycza historii WOPR tylko normalnych spraw zwiazanych z ratowaniem zycia. powiedzmy ze egzamin jak na kursie RW.
_________________ Moje motto na ten rok - koko bongo i do przodu!!