Valdemar Doświadczony Forumowicz WOPR Młodszy Ratownik
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 10:57 pm
Gording napisał/a:
[ Dodano: Wto Sie 26, 2008 4:39 pm ]
Valdemar napisał/a:
Ale jest 3 ratownikow, wg. prawa powinno byc 51% RW wiec 2 RW i jeden MR.
A to z kolei chyba tylko w Oleśnicy
Tak mnie uczyli na kursie, wiec chyba ty tego nie zmienisz.
_________________ Młodszy Ratownik WOPR
"Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt."
"Dla świata jesteśmy tylko ludźmi - dla ludzi, których ratujemy jesteśmy całym światem"
Tak mnie uczyli na kursie, wiec chyba ty tego nie zmienisz.
Na pewno nie zmienię. Nie ma tak łatwo. Wiedzę zdobywa się z trudem.
Tak jak nie zmienię Twojego przekonania, że
Valdemar napisał/a:
kiedy jest 3 ludzi nad mozem to jeden podplywa z korowodem czy lina, wiec juz jest duzo prosciej wyciagnac takiego pana z wody.
Zainteresowało mnie to podpływanie z korowodem, tego tez na kursie uczyli?
Może przybliżysz nam z kursu tę nowatorska technikę ratowania człowieka w morzu?
A widziałeś kiedyś morze? (może)
Znajdź w słowniku znaczenie słowa "teoretycznie", a potem napisz co miałeś na myśli.
Pozdrowienia z Olsztyna.
Z Twoich wypowiedzi wynika, że w Olsztynie w ogóle jest "teoretycznie" inaczej niż w pozostałych częściach Polski
tytus napisał/a:
Robiąc kurs na młodszego ratownika, masz automatycznie zaliczony egzamin na specjalistyczną.
Specjalistyczna karta pływacka występuje chyba tylko w Olsztynie
tytus napisał/a:
Gupiś ty, czy z Kędzierzyna? Ty w ogóle przeczytałeś to co przytoczyłeś wyżej?
W sumie fakt, bo tam nie miało prawa być osoby w Twoim wieku. 13lat to nie jest minimum na kurs MR.
tytus napisał/a:
taki "12 latek" nie może pracować (aczkolwiek nie powinien, ze względu na przepisy w których jest wzmianka o minimum 14 latach na Mr)
tytus napisał/a:
przepisy to regulują i kurs na MR można robić od 14lat.
14 lat jako dolna granica wiekowa na MR jest chyba tylko w "przepisach olsztyńskich"
tytus napisał/a:
Hahahahahhaha i tyle na Twój temat:)
Po pierwsze od 14 roku życia możesz podpisać umowę o prace:)
Widzę, że w Olsztynie obowiązuje również inny Kodeks Pracy niż ogólnie obowiązujący w naszym kraju.
tytus napisał/a:
Nawet młodszy śmiga w koszulkach Ratownik Wopr, bo w tym przypadku to jest tytuł a nie stopień.
Normalnie w Polsce Ratownik WOPR jest stopniem, natomiast RATOWNIK - tytułem zawodowym. W Olsztynie jest "teoretycznie" inaczej
tytus napisał/a:
3m liny w bojce i 25m w rzutce
Gratuluję olsztyniakom "teoretycznie" 3 metrowych linek przy bojkach SP.
tytus napisał/a:
Nad morzem teraz są na ogół czerwone stroje od sponsorów(niwea, plus), bo jest przepis regulujący kolor stroju.
Przepis regulujący kolor stroju powstał chyba również w Olsztynie. Przynajmniej teoretycznie.
tytus napisał/a:
Niezapominając o akcji kiedy w wodzie jest 6 osób a ty musisz dopłynąć do każdego używając innych sprzętów ratowniczych za każdym razem
No to tu już odpadam i teoretycznie i praktycznie.
Poza tym za Twoje chamskie komentarze i odzywki, moderator powinien już dawno dać Ci ostrzeżenie. Zresztą za wypisywane głupoty również.
1. Prosiłbym, żebyś nie wyciągał opinii na temat Olsztyna tylko i wyłącznie po moich wypowiedziach.
2.
anmark napisał/a:
UCHWAŁA Nr 1/26/06
PREZYDIUM ZARZĄDU GŁÓWNEGO
WODNEGO OCHOTNICZEGO POGOTOWIA RATUNKOWEGO
z dnia 2 grudnia 2006 r.
w sprawie zasad i trybu wydawania kart pływackich
Na podstawie § 22 ust. 1 Statutu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego postanawia się, co następuje:
§ 1
W Uchwale nr 3/1/03 Prezydium ZG WOPR z dnia 13 kwietnia 2003 r. w sprawie zasad i trybu wydawania kart pływackich wprowadza się następujące zmiany:
1. § 6 otrzymuje brzmienie:
„Kartę pływacką może uzyskać osoba, która zda egzaminu obejmujący:
1)Przepłynięcie 200 m w wodzie stojącej dowolnym sposobem, w tym co najmniej 50 m na plecach lub 400 m z prądem wody, w tym co najmniej 100 m na plecach;
2)Wykonanie skoku do wody z wysokości co najmniej 0,7 m;
3)Przepłynięcie pod wodą co najmniej 5 m w wodzie stojącej lub 15 m z prądem wody (start z powierzchni wody).”
2. § 7 otrzymuje brzmienie:
„Specjalną kartę pływacką może uzyskać osoba, która przedstawi aktualne zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pływania i nurkowania oraz zda egzamin obejmujący:
1)Przepłynięcie 1500 m w wodzie stojącej co najmniej dwoma stylami, w tym co najmniej po 200 m stylem dowolnym i grzbietowym;
2)Wykonanie skoku do wody z wysokości co najmniej 0,7 m;
3)Przepłynięcie pod wodą 15 m, z nurkowaniem na głębokość co najmniej 3 m (start z powierzchni wody).”
§ 2
Uchwała wchodzi w życie z dniem 3 grudnia 2006 r.
Nie ma nic o wieku
Wygląda na to ,że chyba nie tylko
3. Faktycznie, co do wieku i tych 14 lat mogłem sie mylić, a stało sie tak, ponieważ u mnie, żeby dostać sie na kurs trzeba było mieć ukończone.
4. Umowa o pracę została pomylona z umową zlecenie. Też mój błąd.
5. Jak dobrze przeczytasz mój post, to zrozumiesz, ze napisałem tam to samo co ty. Więc tylko udało ci się przyczepić.
6. 3m liny przy SP-ku, hmmm a to po co? Chociażby po to, żeby na kąpielisku o głębokości 3m można było zejść po osobę lezącą na dnie bez zdejmowania szelek?
7. Stroje. Polska powoli dostosowuje się do norm unijnych, w których wyraźnie jest napisane: W tym roku stroje ratowników znacząco się zmienią. W
związku z dostosowywaniem polskich przepisów po norm europejskich,
kolory ratowników WOPR nawiązywać będą do kolorystyki
służb ratowniczych w Unii Europejskiej. Wszyscy ratownicy
objęci programem „Bezpiecznie z NIVEA i WOPR” nosić
będą czerwone koszulki, zamiast dotychczasowych – pomarańczowych.
Czerwone stroje pozwolą łatwiej rozpoznać służby ratownicze
także gościom z zagranicy.
8.To nie odpadaj teoretycznie i praktycznie, tylko przeczytaj całły post dotyczący tejj wypowiedzi. Ale widzę, ze z tym u ciebie ciężko to Ci wytłumaczę. Płyniesz po pierwsza osobę np. z Sp-kiem holujesz do brzegu i cwyciagasz na brzeg, potem bierzesz rzutkę, pozorant ją łapie i go ściagasz, a potem wynosisz na brzeg. I tak z siatkową BL-ką kołem, węgorzem.... Już jasne?
No i oczywiście, żeby było miło odniosę się do Twojego podsumowanie. Pozwól mój drogi, że to moderatorzy zadecydują, czy dostanę ostrzeżenie. Jak narzazie widocznie nie było ku temu żadnych wskazań, aby się tak stało.
A ty widziałeś Gording morze? Czy oby ono nie pomyliło sie z zatoką?
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 11:26 am
Gording napisał/a:
tytus napisał/a:
Znajdź w słowniku znaczenie słowa "teoretycznie", a potem napisz co miałeś na myśli.
Pozdrowienia z Olsztyna.
Z Twoich wypowiedzi wynika, że w Olsztynie w ogóle jest "teoretycznie" inaczej niż w pozostałych częściach Polski
tytus napisał/a:
Robiąc kurs na młodszego ratownika, masz automatycznie zaliczony egzamin na specjalistyczną.
Specjalistyczna karta pływacka występuje chyba tylko w Olsztynie
tytus napisał/a:
Gupiś ty, czy z Kędzierzyna? Ty w ogóle przeczytałeś to co przytoczyłeś wyżej?
W sumie fakt, bo tam nie miało prawa być osoby w Twoim wieku. 13lat to nie jest minimum na kurs MR.
tytus napisał/a:
taki "12 latek" nie może pracować (aczkolwiek nie powinien, ze względu na przepisy w których jest wzmianka o minimum 14 latach na Mr)
tytus napisał/a:
przepisy to regulują i kurs na MR można robić od 14lat.
14 lat jako dolna granica wiekowa na MR jest chyba tylko w "przepisach olsztyńskich"
tytus napisał/a:
Hahahahahhaha i tyle na Twój temat:)
Po pierwsze od 14 roku życia możesz podpisać umowę o prace:)
Widzę, że w Olsztynie obowiązuje również inny Kodeks Pracy niż ogólnie obowiązujący w naszym kraju.
tytus napisał/a:
Nawet młodszy śmiga w koszulkach Ratownik Wopr, bo w tym przypadku to jest tytuł a nie stopień.
Normalnie w Polsce Ratownik WOPR jest stopniem, natomiast RATOWNIK - tytułem zawodowym. W Olsztynie jest "teoretycznie" inaczej
tytus napisał/a:
3m liny w bojce i 25m w rzutce
Gratuluję olsztyniakom "teoretycznie" 3 metrowych linek przy bojkach SP.
tytus napisał/a:
Nad morzem teraz są na ogół czerwone stroje od sponsorów(niwea, plus), bo jest przepis regulujący kolor stroju.
Przepis regulujący kolor stroju powstał chyba również w Olsztynie. Przynajmniej teoretycznie.
tytus napisał/a:
Niezapominając o akcji kiedy w wodzie jest 6 osób a ty musisz dopłynąć do każdego używając innych sprzętów ratowniczych za każdym razem
No to tu już odpadam i teoretycznie i praktycznie.
Poza tym za Twoje chamskie komentarze i odzywki, moderator powinien już dawno dać Ci ostrzeżenie. Zresztą za wypisywane głupoty również.
Czy możecie przestac wypisywac takie głupoty? Temat był o ekspresowych kursach a skończyło się na wyśmiewaniu się z czyjeś wypowiedzi
A tak wogole Gdańsk nie lezy nad morzem tylko nad Zatoka. Więc moze ty nie widziałes nigdy morza?
4. Umowa o pracę została pomylona z umową zlecenie. Też mój błąd.
ani w jednym przypadku ani w drugim nie mozesz zostac zatrudniony nie majac UKONCZONYCH lat 16. no i z ta bojka i Twoja "akcja ratownicza" to ja juz odpadam a mojej bojce jest 170cm liny + szelki to z tego wynika ze Ty chyba nie odrozniasz 3m od 1,70cm? a "akcji ratowniczej" juz nie komentuje
Wasze wypowiedzi dotąd mnie tylko śmieszyły, ale teraz zaczynam rozumieć nadciągającą tragedię polskiego ratownictwa, rysującą się na podstawie wypowiedzi przyszłego kwiatu ratownictwa. Niedouczony piętnastolatek na stanowisku ratowniczym, w dodatku nie przyswajający, mimo czynionych mu uwag, podstawowego zakresu wiedzy z kursu, mądrzący się i wystawiający tym samym niezłą opinię instruktorowi, który wypuścił go ze stopniem.
Podsumowując:
Tytus
- W Polsce nie ma kart specjalistycznych (chyba, że w Olsztynie). Są specjalne karty pływackie, zgodnie z przepisem, który przytoczyłeś,
- 3 m lina przy bojce SP nie występuje, dlaczego? Dlatego, że zwłaszcza na fali może się opleść wokół szyi poszkodowanego lub ratownika, może oplątać się wokół nóg płynącego ratownika, zaczepić o cos itp. Pokaż mi bojkę z taką długością liny.
- Jeśli dalej nie rozumiesz rozróżnienie słów RATOWNIK (zawód) RATOWNIK WOPR (stopień) to pozostaje mi tylko współczuć
- Umowa zlecenie na pełnienie funkcji ratownika nie może być zawarta zgodnie z prawem z osobą mającą 14 lat
- Żaden przepis (jak napisałeś) nie reguluje koloru strojów ratowniczych. Ani w Polsce, ani w UE. Jest jednie dyrektywa unijna, mająca jedynie charakter zalecenia. Jeśli nie odróżniasz wytycznych dotyczących akcji marketingowej organizowanej przez komercyjny koncern NIVEA od przepisów prawa, to również pozostaje mi tylko Ci współczuć. Podaj mi proszę ten PRZEPIS w którym według Ciebie „wyraźnie jest napisane”, ze kolor strojów ratowniczych jest czerwony.
- Opisany prze Ciebie sposób ratowania osób w wypadku masowego tonięcia jest po prostu idiotyczny. Żadne inne określenie niestety mi się tu nie nasuwa.
- Do pozostałych pomyłek (czytaj braku wiedzy) przyznałeś się, co było celem mojej wypowiedzi.
- "Głupiś Ty czy z Olsztyna" – myślę, że to również nie zostanie potraktowane przez moderatorów jako niestosowna uwaga, nie mająca obraźliwego kontekstu.
Ranger
- Pracuję zawodowo w ratownictwie morskim prawie 20 lat i widziałem trochę większą wodę niż Zatokę Gdańską
- Głupoty, jak to określiłaś, które są tu wypisane, rzutują na opinię o ratownikach WOPR w ogólności i Są wynikiem właśnie ekspresowych kursów. Uwagi są więc jak najbardziej w temacie. Tobie na marginesie proponuję nauczyć się rozróżnienia pomiędzy pojęciem utopienie i utonięcie, a także dowiedzieć się, co to jest scyzoryk.
Pozdrawiam wszystkich małolatów, licząc na to, że z wiekiem i doświadczeniem zrozumiecie, czym jest ratownictwo wodne. Chylę czoła przed tymi, którzy zamiast głupiomądrych wypowiedzi zadają pytania i poszukują na nie odpowiedzi i potrafią przyznać się do błędów, które mogą się pojawiać na ich etapie wyszkolenia.
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 9:19 pm
Wiesz, akurat wiem co to jest scyzoryk bo NIE ukonczyłam ekpresowego kurst tylko stacjonary trwajacy 8 miesiecy. I szczerze mówiac nie obchodzi mnie to czy pracujesz juz 20 lat zawodowo w ratownictwie morskim....Wybrałes taka prace to pracuj...nie obchodzi mnie jak zarabiasz na życie
Zamykam temat.
Prywatne wycieczki proszę na PW.
Ranger nie obrażaj ludzi tylko dlatego że brakuje Ci argumentów.
Tytus prośba ... nie wklejaj całych postów jako cytaty.