jestem tutaj nowa wi?c z góry chcia?abym przeprosi?, je?eli taki temat si? pojawi?, a ja go nie znalaz?am. Do rzeczy! Bardzo dawno, dawno temu - 2009 r.- uko?czy?am kurs na m?odszego ratownika (nawet nie wiem czy to nadal tak si? nazywa). Uprawnienia do pracy op?acane by?y do 2011 roku i od tego czasu kompletnie nic w temacie ratownictwa wodnego nie robi?am. Poniewa? ostatnio uzna?am, ze mo?e faktycznie wypada?oby w ko?cu uko?czy? kurs wodnego a w przysz?o?ci mo?e i starszego ratownika, wygrzeba?am moj? legitymacj? (która jest troch? zalana i na dodatek posiada zdj?cie za czasów jak by?am ma?ym, s?odkim berbeciem). Chcia?abym si? dowiedzie? od czego musz? najpierw zacz?? by w ogóle przyst?pi? do dalszych kursów - op?aci? moj? legitymacj? wstecz, czy jak, mo?e wymaga ona ju? wymiany?) Naprawd? przepraszam za mój totalny brak wiedzy, chcia?abym si? podszkoli? w temacie, poza?atwia? wszystkie sprawy i w ko?cu przyst?pi? do kolejnych kursów na ratownika. B?d? ogromnie wdzi?czna za jak?kolwiek pomoc, poniewa? nie ukrywam, ?e obecnie jestem totalnym debilem w tym temacie.