1. Czy po zaliczeniu kursu na MR należy ponownie robić badania lekarskie. Robiłem badania, aby móc uczestniczyć w kursie, a słyszałem że po kursie też należy zrobić by mieć możliwość pracy.
1. Czy po zaliczeniu kursu na MR należy ponownie robić badania lekarskie. Robiłem badania, aby móc uczestniczyć w kursie, a słyszałem że po kursie też należy zrobić by mieć możliwość pracy.
To zależy. Jeżeli zrobiłeś badania i lekarz wbił ci je do książeczki (tam gdzie się podbija zdolność do pracy) i badania są ważne przez następny rok to oczywiście nie musisz.
Spotkałem sie z sytuacjami gdzie ludzie robili badania i lekarz wystawił zaświadczenie na kartce o zdolności do przystąpienia do kursu i po ukończeniu kursu trzeba sie było zgłosić żeby zrobić badania do ksiażeczki ratownika.
Jeszcze inna sytuacja/ Lekarz podbiła badania normalnie w książeczce ale na 3 miesiące. W efekcie czego po kursie trzeba isć ponowić badani tym razem na rok.
Witam serdecznie
Ad1.
Nie trzeba robić powtórnych badań ponieważ są one w aktach kursu i powinny być wpisane do legitymacji.
Ad2. Tak młodszy ratownik musi pracować pod nadzorem ratownika o wyższym stopniu.
Pozdrawiam
_________________ >> Ratownik WOPR > Stermotorzysta > Strenik motorowodny > Żeglarz jachtowy > P1 CMAS > Radiotelefonista VHF > kier. Ratownictwo Medyczne >>
>> Należy zawsze wykonać wszystko, co potrzeba, a nie wszystko, co można. <<
Ad 1. Bo właśnie zrobiłem kurs i aby go rozpocząć musiałem zrobić badania lekarskie, a po skończeniu kursu nie mam wbitych badań w książeczkę. A dowiedziałem się że musze je zrobić teraz.
[ Dodano: Wto Wrz 25, 2007 6:36 pm ]
Ad 2. W sprawie nadzoru, to mam jeszcze takie pytanie. U nas na pływalni są 2 baseny rekreacyjny i sportowy. Powinno być tam 2 ratowników, to czy jeżeli przy pracy jako młodszy nadal musi być tych 2 ratowników, czy jednego można zastąpić młodszym?
AD. 1
Powinieneś poprosić o wpis, nie można żądać od kogoś dwukrotnych badań. Jedynie w przypadku gdybyś kurs zaczął w zeszłym roku a uprawnienia otrzymał w tym to musisz zrobić badania.
AD. 2 Jak sama nazwa wskazuje pod nadzorem starszego stopniem. Tu powinno być zatrudnionych dwóch ratowników bo ciężko jest jednemu obserwować dwa baseny naraz i np. Mlodszy ratownik WOPR do pomocy.
_________________ >> Ratownik WOPR > Stermotorzysta > Strenik motorowodny > Żeglarz jachtowy > P1 CMAS > Radiotelefonista VHF > kier. Ratownictwo Medyczne >>
>> Należy zawsze wykonać wszystko, co potrzeba, a nie wszystko, co można. <<
Badania badaniami w książeczce,ale pytanie jest na jaka umowe byłes przyjmowany do pracy, bo jeżeli na umowe o pracę to i tak musisz robic badania wstepne do pracy niezaleznie od badań które masz wbite do książeczki.
Jezeli byłes przyjmowany na umowe zlecenie to wystarcza te zwykłe badania.
Matko jedyna, ja kiedyś pracowałem na warszawskim basenie jako MR , na umowę o pracę.
emil, skoro nie masz podstaw, nie wypowiadaj się i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Ostatnio na tym forum roi się od domorosłych prawników, specjalistów od ratownictwa medycznego, ratownictwa wodnego... etc. trzeba tu jakiś porządek zaprowadzić, system kar i nagród czy coś:)