Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:25 am Jaki wg Ciebie powinien byc kolor uniformow WOPR??
Temat aktualny, kontrowersyjny. Prosze o wypowiedzi i wypelnienie ankiety. UWAGA nie chodzi mi tutaj tylko o spor czerwony i pomaranczowy ale o ogolna wizje strojow ratowniczych. Moderatorze jesli uwazasz ze jest to temat pokrywajacy sie ze wczesniejszym daj znac
pozdrawiam
_________________ Primum non nocere et ignorantia juris nocet
2006 - Kurs BLS/AED
2006 - MRW
2007 - sternik motorowodny
2008 - RW, KPP, sędzia pływania II kl??
wg mnie ten pomarańczowy powinien zostać ponieważ ludzie juz sie do tego koloru przyzwyczaili, ratownik z pomaranczowa koszulka sie odroznia od innych ludzi na plazy i jest dobrze widoczny.
Mateusz18, zgadzam sie woprowiec zawsze byl pomaranczowy i ludzie o tym zawsze wiedzieli. poza tym pomaranczowy mniej klasyczny niz inne kolory i bardziej wyroznia sie z tlumu
_________________ Primum non nocere et ignorantia juris nocet
2006 - Kurs BLS/AED
2006 - MRW
2007 - sternik motorowodny
2008 - RW, KPP, sędzia pływania II kl??
_________________ 2007 - MR
2007 - KDP/CMAS* P1
2008 - Sędzia pływania II klasa
faziusz Wypowie się, choć w ostateczności laik udający znawce
Wiek: 19 Dołączył: 17 Maj 2007 Posty: 5 Skąd: czechowice-dziedzice
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 8:59 pm
Czerwony- wspólny kolor jednostek ratowniczych. Wg mnie ratownictwo powinno być sprofesjalizowane (czyli przejście z ochotniczego charakteru na zawodowy) a wszystkie jednostki ratownicze w kraju powinny działać pod jedną centralą skupiającą ratowników (oczywiście po podzieleniu na specjalizację np: wodni, drogowi itp) A w związku z tym kolor taki jaki mają inne służby.
_________________ Przyszła Żono! Wiedz, że między nami zawsze będzie pewna "bariera" - w sferze mentalnej ratownictwo sportowe. W sferze fizycznej manekin DLRG!!! Odradzam...
Wiek: 25 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 291 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 11:01 pm
Zołto - czarny tak jak czepki, żeby sie ladnie komponowało....
Tak sobie dzisiaj szedlem spacerkiem po polu woodstockowym i z zazdroscia patrzylem na GOPR-owcow...niby tez ochotnicy...a potrafili Hi - Mounataina zjednać sobie i chodza w ich ciuszkach...az milo popatrzec na dobrej jakości polary...albo windstopery...koszulki, które po praniu nie wygladaja jak szmata...
_________________ Zawsze powinieneś przerwać CPR po drugim Au!ze strony pacjenta
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 3:04 pm
Moim zdaniem kolor czerwony jest najlepszy (oficjalny kolor ratownictwa wodnego w europie) A co do jakosci ciuchow to jest ona tragiczna. Po tygodniu pracy nad morzem mialem dziury pod pachami w kurtce i dziure w kroku Czapeczka z czerwonej zrobila sie rozowa a przeciez prawie nie bylo slonca Fajne byly tylko spodenki ze speedo ( nic mi sie z nimi nie stalo przez 6 tygodni pracy)
Pomarańczowy jest bardziej widoczny ale słuzby ratownicze mają kolor czerwony dlatego lepiej aby on był rowniez kolorem WOPR. Pozaty lepiej wygląda ;p Aha. I do pomarańczowego zlatuje się więcej muszek i innego robactwa wszelkiej maści.
Pomarańczowy! Lepiej widoczny, ale fakt jakość ubrań do bani- ja w najmniejszym rozmiarze koszulki wygladam jak w starym worky :/ może jakieś nowe wzory? a może ktoś by pomyslał o kobietach?:) ładna ratowniczka lepiej wygląda w ładnym ubraniu a nie w wypłowiałym pomarańczowym worku :/
Szczerze mówiąc zaczynam mieć juz dosyc tych ankiet i niekonczących sie dyskusji na temat kolorow. Grono-dyskusja o kolorach, forum-dyskusja o kolorach, ide do pracy -dyskusja o kolorach. Skoro jest juz postanowione ze bedzie czerwony to trzeba sie z tym pogodzic i tyle, a to, ze komus sie bardziej podoba pomaranczowy nie ma tutaj nic do rzeczy:).
PS: tez bym wolał zeby został pomarańczowy, ale nie nam o tym decydowac