-> www.ratownicy.wopr.net.pl<-

www.forum.wopr.net.pl Strona Główna www.forum.wopr.net.pl
Największe w Polsce forum ratowników WOPR i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: baca
Czw Sie 28, 2008 8:34 pm
"Ekspresowe" kursy ratownicze
Autor Wiadomość
Kuba 
BAD - Bardzo Aktywny Działacz
SRW

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 10:14 am   "Ekspresowe" kursy ratownicze

Wiecie może, że jest w Polsce taki oddział WOPR, który organizuje kurs np na RW gdzie po 5 dniach już się ma uprawnienia RW (kurs jest stacjonarny i odbywa się na wodzie otwartej). Tzn., kurs oficjalnie trwa 10 dni, ale kursanci są tak zdolni, a instruktorzy tak szybko i sprawnie prowadzą zajęcia, że po połowie z tych dni wszyscy wszystko wiedzą, umieją, potrafią - przerobią cały materiał i jadą do domu z uprawnieniami RW.

Dla mnie to jest śmieszne, mam dwoje takich ratowników na basenie...strach z nimi pracować...

MONIKA 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 11:46 am   

a wiesz że są w Polsce oddziały WOPR, gdzie wystarczy że dasz kasę i masz uprawnienie nawet do takiego stopnia że prawnie niby odbywa sie kurs ,a tak naprawdę nigdy sie nie odbył, i w taki sposób zostaje wyprodukowana pewna grupa ludzi .którzy nie maja zielonego pojęcia na temat ratownictwa my ich nazywany żywe manekiny :grin: Pozdr

Ubu 
Starszy Forumowicz WOPR
Ratownik WOPR

Wysłany: Sob Sie 11, 2007 10:32 pm   

Dokładnie. Niema sie co spieszyć z wodą trzeba sie oswoić. a za 5 dni to nie sadze by ktoś sie oswoił na tyle by mogł zostać ratownikiem.

eselfunk 
Doświadczony Forumowicz WOPR
RW

Wysłany: Nie Sie 12, 2007 8:28 pm   

Nie zmienicie tego. Praca z takimi osobami to ogromne ryzyko, fakt, ale sadzę, ze każdy z nas powinien w swoim zakresie dbać o pewną samorealizację, udoskonalanie swoich umiejętności, tak, aby w obliczu zagrożenia, potrafic poradzić sobie z określoną sytuacją. Sam pracowałem z jedną taką "ratowniczką" na pewnym kąpielisku, kiedy przyszło do interwencji, zamiast wspomagać w akcji, mówiła: Chyba poradzicie sobie chłopaki beze mnie ?". Chłopaki sobie poradzili, no ale "ratowniczka" została :evil:

2001- Żeglarz Jachtowy
2002- MRW
2007- RW
2007- P1/CMAS / SS1 / PN1
2007- oxygen provider
2008- szkolenie na wodach szybkopłynących 'A' Wietrznice woj. małopolskie
2008- radiooperator SRC

Ranger 
MRW

Wysłany: Pon Sie 13, 2007 6:09 pm   

Chyba bym utopiła ta "ratowniczke". Jezeli tak sie szkolila to wiele osob jest przez nia zagrozonych. Dziekuje bardzo za takiego "Ratownika"
2008- OWD
AOWD
2009-Zeglarz?

^^Plany na przyszłosc :]

"So others may life"

"Dla świata jesteśmy tylko ludźmi - dla ludzi, których ratujemy jesteśmy całym światem"

Mateusz18 

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 9:05 am   

u nas jest taki ratownik ze do niczego go nie chca ... ani do plywania z dzieciakami na bananie ani do wpuszczania kolonii do wody nawet nie daja mu zalozyc plastra jak przyjdzie jakies dziecko z mama ... siedzi na pomoscie 8h i nic nie robi :P a pracuje tam chyba tylko dlatego ze jest to brat szefa ratownikow ! :)

MONIKA 
Dyżur na www.forum.wopr.net.pl

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:15 pm   

Ubu napisał/a:
a za 5 dni to nie sadze by ktoś sie oswoił na tyle by mogł zostać ratownikiem.

Szczerze to ja też w to bardzo wątpię , wiem sama po sobie ,że trzeba sie doszkalać by ,umieć sobie poradzić sobie w trudnych sytuacjach, gdzie czasem zdarza się ze nie masz nikogo do pomocy.

Kuba 
SRW

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 1:57 pm   

a na kursie MR w tym oddziale WOPR pływanie na czas na 50m to dopiero HIT, ludzie co pokonują ten dystans w jedyne 53sek. są Młodszymi Ratownikami

eselfunk 
RW

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 2:30 pm   

Kuba napisał/a:
a na kursie MR w tym oddziale WOPR pływanie na czas na 50m to dopiero HIT, ludzie co pokonują ten dystans w jedyne 53sek. są Młodszymi Ratownikami

To jaki to oddział :?: :lol:

2001- Żeglarz Jachtowy
2002- MRW
2007- RW
2007- P1/CMAS / SS1 / PN1
2007- oxygen provider
2008- szkolenie na wodach szybkopłynących 'A' Wietrznice woj. małopolskie
2008- radiooperator SRC

Barbarossaa 
RW

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 10:18 am   

Ubu napisał/a:
Dokładnie. Niema sie co spieszyć z wodą trzeba sie oswoić. a za 5 dni to nie sadze by ktoś sie oswoił na tyle by mogł zostać ratownikiem.

Częstotliwość wykładów też jest ważna. Podczas tygodniowego kursu można zrobić całość materiału. Na kursie poznaje się teorię, a później pracując na akwenie zdobywa się doświadczenie. Pracowałam z ratownikami, których kursy trwały tydzień lub dwa i z takim których kurs trwał pół roku i naprawdę nie widać było różnicy;)
Ranger napisał/a:
Chyba bym utopiła ta "ratowniczke". Jezeli tak sie szkolila to wiele osob jest przez nia zagrozonych. Dziekuje bardzo za takiego "Ratownika"
Też zdarzyło mi się pracować z ratownikiem, który podczas akcji spanikował i tylko krzyczał "Anka zrób coś, bo tam się ktoś topi". A w ramach ciekawostki ten ratownik był po kursie trwającym blisko rok. Tak, że długość kursu naprawde nie ma większego znaczenia ;)

Pozdrawiam

Kuba 
SRW

Wysłany: Sob Sie 25, 2007 11:51 am   

Barbarossaa napisał/a:
Tak, że długość kursu naprawde nie ma większego znaczenia ;)

chodziło mi o to że jak w ciągu 5 dni instruktor jest w stanie przeprowadzić 80 godzin dydaktycznych (bo tyle ma mieć kurs na RW), wychodzi na to że na dobę wypadałoby 16 godzin zajeć
i czesć kursantów kończy po 5 dniach część trochę dłużej

paweu 
Czasem zagląda

Wysłany: Wto Sie 28, 2007 12:43 pm   

siemka. jestem nowy..plywam od 4 lat na basenie mam juz prawie wszytskie certyfikaty ..w tym roku jeszcze dobijam tylko styl smienny..mam tez zamiar zrobic sobie MRW.. :roll: troche polatalem po roznych stronkach WOPR i po przeczytaniu co trzeba zrobic szczerze mowiac troche zbladlem :razz: :razz: wydaje mi sie ze z praktyka sobie poradze(mam dobre warunki do plywania jestem szczuply idlugi i w miare szybki)..tylko martwie sie o teorie...czy mozecie mi powiedziec mniej wiecej jakie pytanie beda ..mam nadzieje ze mi pomozecie..pozdr000 xD :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Wto Sie 28, 2007 2:11 pm ]
wilekie dzieki mateusz18...pomogles mi bardzo;];]..pozdro :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :cool: :cool: :cool: :cool:

Mr.Bartson 
Młodszy Ratownik

Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:16 pm   

Ale tych emotek tutaj nastukałeś.... nie wiem jak ci mateusz18 pomógł no, ale wiem że nie ma co się teorią przejmować, jak na kursie będziesz na teorii słuchał to z testem nie będziesz miał problemu, raz są odpowiedzi typu ABCD a raz niestety otwarte pytania, które w sumie niczym sie nie różnią tylko tym że odpowiedź sam sobie musisz napisać :-)
Ja pisałem 30 otwartych pytań i z żadnym nie miałem problemu. Według mnie teoria to jest kwestia intensywnego siedzenia przez godzinę - dwie przy biurku, w tym czasie myślę że można się wystarczająco przygotować do tego testu :-) Praktyka jest tutaj kluczem na zdanie egzaminu, Jednak po "zaliczeniu" całego egzaminu - przed podjęciem pracy, proponuję przeczytać "Prawie wszystko o ratownictwie wodnym" i będzie spoko jeśli chodzi o teorię, potem praktyki nabierzesz w trakcie pracy :-)

Bary 
Czasem zagląda
MR WOPR

Wysłany: Sob Lip 19, 2008 3:05 pm   

Cześć może to was zdziwi ale robiłem kurs po 4 klasie podstawówki ... Patent dostałem po 6 klasie i musiałem pokazywac jeszcze swoje umiejętności ... Kurs robiłem w Tarnowskim WOPR od Kwietnia do końca Czerwca we wszystkie weekendy i ledwo wydoliłem ... U nas jak pamiętam to żeby zaliczyć czasówkę trzeba było przepłynąć poniżej 40 sek ... Nie popieram tych błyskawicznych kursów ... Mój kolega był na takim 10 dniowym i jak sie dowiedziałem kto tam był z mojego miasta to zwątpiłem ... Pozdrawiam wszystkich WOPR-owców ...

sairus20 

Wysłany: Nie Lip 20, 2008 6:21 pm   

Mój kurs na MR trwał około miesiąca...Instruktor dał nam właśnie miesiąc na zapoznanie się z teorią (oprócz wkładów czytanie na własną rękę - taka praca domowa). Vademecum i jakieś tam tabelki z wytycznymi (właśnie ma ktoś taką pozycję bo gdzieś posiałem???) Lekturka tak mnie wciągnęła, że przerobiłem to od deski do deski w 2 wieczory...Fajnie jest się uczyć ciekawych rzeczy... :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi